Akupunktura to metoda medycyny alternatywnej, która wywodzi się z Chin. Polega na wprowadzeniu cienkich igieł w wyznaczone punkty na ciele, które mają za zadanie wywołać określoną reakcję fizjologiczną. Mimo że akupunktura jest stosowana głównie w celu łagodzenia bólu, to jednak jej korzyści nie kończą się tylko na tym. O czym należy pamiętać [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Wielu osobą towarzyszą mniej przyjemne objawy po zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji [...]
[...] jak dobre mamy samopoczucie na diecie redukcyjnej, tak niestety nikt nie powie, że deficyt kaloryczny długofalowo wpływa pozytywnie na nasz organizm. Mimo tego, że nasza dieta może być urozmaicona, smaczna, sycąca organizm w pewnym stopniu zacznie się buntować ku deficytowi. Często dodatkowymi negatywnymi skutkami okazać się mogą zbyt częste [...]
Każdy z nas marzy o tym, aby być w formie cały rok. Jednak, jak wiemy, tego typu stan rzeczy jest dość trudny do utrzymania, więc zazwyczaj budowanie formy dzielimy na kilka mniejszych kroków, które to z kolei nazywamy cyklami. O ile cykl typowo masowy sprawia, że budujemy masę mięśniową, o tyle często ma on swoją drugą stronę, jaką jest złapanie [...]
Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]
Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]
[...] tłuszczów spożywanych w diecie. Kiedy spożywasz więcej tłuszczów nasyconych, niż nienasyconych, membrany komórek są bardziej sztywne. Sytuacja ta jest całkowicie inna, gdy dieta jest bogata w wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Jedna grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omega-3. Wpływa ona szczególnie na [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu. Badanie Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]
Kwasy omega-3 są jednym z elementów, dzięki którym dieta śródziemnomorska znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych diet. We współczesnej diecie podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane [...]
[...] Przeczytaj koniecznie: Jak uzyskać sylwetkę fitness - kompleksowy FIT poradnik O czym należy pamiętać? Trening siłowy przynosi rezultaty, gdy stawiamy sobie wyzwania. Konieczne jest wyjście poza strefę komfortu. Wybierz cel, którego jesteś w stanie konsekwentnie się trzymać. Pamiętaj o pozostałych elementach jak dieta i suplementacja.
[...] cioć i dobrych koleżanek leci z dobrą radą, że na pewno mama zjadła coś złego. Każdy problem brzuszkowy jest kierowany w stronę matki i jej diety. Oczywiście prawidłowa dieta i odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne zarówno dla matki, jak i dziecka, ale nie jest tak, że wszystkiego trzeba sobie odmawiać. Najważniejszy jest umiar i zdrowy [...]
[...] z pewnością na dobre pozbędziesz się niechcianych fałdek. Podsumowanie Pozbycie się boczków to nic innego jak zredukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. Dobrze zbilansowana dieta w połączeniu z treningiem i suplementacją to klucz do sukcesu. Jeśli będziesz konsekwentnie trzymać się założeń i planu, pierwsze efekty zobaczysz już po 3-4 [...]
Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]
[...] z hiperinsulinemią (podwyższonym stężeniem insuliny), cukrzycą lub reumatoidalnym zapaleniem stawów. Utrata masy ciała osiągnięta dzięki różnym programom dietetycznym (dieta niskotłuszczowa, wysokobiałkowa lub niskokaloryczna) w połączeniu z ćwiczeniami lub poradami żywieniowymi wahała się od 3 do 15 kg, co skutkowało równoczesnym [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]